Jorunna tomentosa


Foto: Erling Svensen
Ofte er hodetentaklene hos denne arten nesten helt inntrukket, og det kan av og til være vanskelig å fastslå , at det er en nakensnegl.

  • Utbredelse: Arten er funnet fra Middelhavet til Nord-Norge. Registrert fra store deler av norskekysten nord til sør-Troms. 

  • Beskrivelse: I motsetning til mange av sine slektninger, er denne arten ensfarget i lysebrunt, ofte med noen mørkebrune flekker på kappens side. Varianten J. tomentosa lemechi mangler disse flekkene. Ryggen er dekket av små myke, like store, fløyelsaktige tuberkler. Rhinophorene (hodetentaklene) er lamellate (skiveformede). Opptil 55 mm lang. 

  • Levested: Kan unntaksvis finnes i nedre del av tidevannssonen, ned til ca. 400 meters dyp. Beiter og finnes på svamp, så som brødsvamp Halichondria panicea. Videre er den funnet beitende på Haliclona oculata og H. cinerea


  • Biologi: Eggmassen danner et bredt, tett kveilet bånd.

Frank Emil Moen er ansvarlig for innholdet i disse sidene. Utlagte undervannsfotografier er tatt av Frank Emil Moen og Erling Svensen. Skrevet og fotografisk materiale som presenteres på disse sidene kan bare brukes privat - jfr. lov om opphavsrett 1996