Janolus cristatus 

 
Foto: Erling Svensen
Dette er en relativ stor, opptil 75 mm lang, nakensnegle med en rekke delvis gjennomsiktige cristata (frynser). Ved hver frynse ses det en mørkebrun tynn fordøyelseskanal, som ender i en skarp lyseblå til hvit pigmentflekk i tuppen. 

  • Utbredelse: Utbredt fra Middelhavet til norskekysten . Er relativ vanlig rundt de Britiske øyer. Hos oss er den tidligere bare registrert ved Hordaland. Observert en rekke ganger ved Egersund.

  • Beskrivelse: En relativ stor, opptil 75 mm lang, nakensnegle med en rekke delvis gjennomsiktige cristata (frynser). Ved hver frynse ses det en mørkebrun tynn fordøyelseskanal, som ender i en skarp lyseblå til hvit pigmentflekk i tuppen. Tilsvarende pigmentflekker ses på selve ryggen, og som en stripe bakerst på oversiden av foten. Hodetentaklene (rhinophorene) er lamellate (skiveformede) og alltid med en vanligvis hvit pigmentflekk i tuppen. Mellom rhinophorene er det en forhøyet hanekam-lignende sanseorgan, unik for denne arten. De to siste karaktertrekk skiller den fra en art aeolid nakensnegl den kan forveksles med; Eubranchus tricolor. Denne har, i tillegg til to ikke lamellate rhinophorer uten pigment, to framover rettede munntentakler.

  • Levested: Finnes vanligvis på grunne lokaliteter, særlig på beskyttet fjellgrunn. Fra de Britiske øyer er den observert å spise buskformige mosdyr (Bryozoa). Ved Egersund er den observert å beite på skorpedannende mosdyr.

  • Biologi: Eggene legges som hvite sterkt bølgeformede kveilet perlebånd på selve bunnen.

Frank Emil Moen er ansvarlig for innholdet i disse sidene. Utlagte undervannsfotografier er tatt av Frank Emil Moen og Erling Svensen. Skrevet og fotografisk materiale som presenteres på disse sidene kan bare brukes privat - jfr. lov om opphavsrett 1996