Eubranchus farrani 

 
Foto: Erling Svensen
Arten har to fargevarianter, en hvit med orange pigmentering, den andre bare hvit.
 
 
 
 
 
 
 


Foto: Erling Svensen

  • Utbredelse: Fra Middelhavet nordover til Midt-Norge. Ved norskekysten er den tidligere bare rapportert i Sogn og Fjordane og ved kysten av Sør-Trøndelag. Observert en rekke ganger ved Egersund.

  • Beskrivelse: De meget karakteristiske svulne frynsene kan ha forskjellige farger, og det skilles mellom fire forskjellige varianter av arten. Den vanligste varianten er gjennomsiktig hvit med orange eller gule spredte flekker på ryggen og på tuppen av frynsene, hode- og munntentaklene. En annen variant har byttet ut den hvite kroppsfargen med en mørk fiolett eller gulbrun til orange nyanse. Videre er en helt hvit variant nokså vanlig ved de Britiske øyer. Alle fargevarianter er observert parret med hverandre, noe som støtter antagelsen om at dette er en separat art. Arten er rapportert til å bli ca. 20 mm lang.

  • Levested: Vanligvis finnes arten på grunt vann hvor den beiter på hydroiden Obelia geniculata og andre arter innen samme slekt. Videre er den funnet beitende på hydroiden Aglaophenia pluma.

  •  
  • Biologi: Eggmassen legges i spiralformete bånd med to omdreininger.

Frank Emil Moen er ansvarlig for innholdet i disse sidene. Utlagte undervannsfotografier er tatt av Frank Emil Moen og Erling Svensen. Skrevet og fotografisk materiale som presenteres på disse sidene kan bare brukes privat - jfr. lov om opphavsrett 1996