Archidoris pseudoargus 

 
Foto: Frank Emil Moen
Her ses to individer som har paret seg, og resultatet - de karakteristiske spiralformete egg båndene.

Arten er meget vanlig i eksponerte områder, hvor den beiter på brødsvamp Halichondria panicea.

Detalj av gjellene;

  • Utbredelse: Utbredt fra Middelhavet til Island og Nord-Norge. Ved norskekysten er den rapportert langs hele kysten nord til Trøndelag, videre i sør - Troms og ved øst - Finnmark. 

  • Beskrivelse: En av våre største nakensnegler. Opptil 120 mm lang. Fargen er som regel sennepsgul, med sjatteringer i brunt, orange grønt og fiolett. En egen variant er skarp rød. Fargen varierer med levested, og fungerer trolig som kamuflasje. Kroppen er dekket av tuberkler i varierende størrelser. Kroppen flattrykt, enkelte individer går nesten i ett med omgivelsene, både hva høyde og farge angår. Den har store 8 9 buskformede gjeller på bakkroppen. Disse er gjerne ensfarget brune. Arten kan forveksles med Discodoris planata som har stjerneformete flekker på bakkroppen, og svarte flekker på kappens underside. Arten er omtalt under.

  • Levested: Arten er meget vanlig blant brødsvamp (Halichondria panicea) i grunne, gjerne eksponerte områder. Finnes også på svampene Halichodria bowerbanki og Suberites ficus  som også kan være en del av dietten. Funnet ned til ca. 300 m. 

  • Biologi: Sneglen har vært brukt som agn av fiskere på Shetland.

Frank Emil Moen er ansvarlig for innholdet i disse sidene. Utlagte undervannsfotografier er tatt av Frank Emil Moen og Erling Svensen. Skrevet og fotografisk materiale som presenteres på disse sidene kan bare brukes privat - jfr. lov om opphavsrett 1996