Aeolidia papillosa


Foto: Frank Emil Moen
Her ses et individ som beiter på små individer av dødmannshånd, Alcyonium digitatum

  • Utbredelse: Utbredt i store deler av Europa, fra Spania nordover til Nord-Norge. Hele norskekysten.

  • Beskrivelse: Dette er med sin opptil 120 mm lengde, vår største frynsesnegl (Aeolidiacea). Fargen varierer, oftest er den hvit med grå, brun og/eller mørk lilla pigmentering. Av og til har den en hvit V-formet pigmentering med vinkelen plassert mellom hodetentaklene, og som videre går ut på munntentaklene. Munn- og hodetentakler er tykke ved basis og gradvis tynnere ut mot tuppen. Frynsene er noe flattrykte fra siden. 

  • Levested: Denne frynsesneglen er av de få som ikke spiser hydroider. Den tar isteden for seg av andre nesledyr; sjøanemoner (Actiniaria). Den tar en rekke forskjellige arter, så som Actinia equina, Sagartia spp., Urticina spp. Metridium senile, Actinothoe sphyrodeta og Anemonia viridis. Den finnes på grunt vann, både ved eksponerte og beskytta lokailiteter.

  • Biologi: Eggmassen legges i karakteristiske trådformete, bølgeaktige spiraler.

Frank Emil Moen er ansvarlig for innholdet i disse sidene. Utlagte undervannsfotografier er tatt av Frank Emil Moen og Erling Svensen. Skrevet og fotografisk materiale som presenteres på disse sidene kan bare brukes privat - jfr. lov om opphavsrett 1996